"Дарвиния" от Робърт Чарлз Уилсън - Един различен XX век

Ревю от Никола Пашов


Какво би било, ако...- въпрос, койтo историците по презумпция избягват да си задават, а фантастите имат пълната свобода не само да отговорят, ала и да го покажат нагледно. Така се заражда цяла подсекция към жанра, популярна още като алтернативна фантастика. Романът "Дарвиния" на Робърт Чарлз Уилсън е именно с подобни характеристики, а динамиката на сюжета е впечатляваща.

Ще бъда честен. Купих книгата още докато бях студент от спирката на 280. Нямах никакви очаквания, просто исках да си взема ново четиво. Заглавието ми се стори достатъчно любопитно, а очакванията ми бяха за история, която да ме разсее за известно време. Е, определено успя трайно да впечатли съзнанието ми. Уилсън създава картина на един странен и противоречив XX век, чиято приказност буди възхита и страхопочитание. През 1912 г. събитие с апокалиптични мащаби, наречено Чудото, променя завинаги пътя на човешката цивилизация. На мястото на Европа се появява Дарвиния - място пълно с причудливи създания, диви гори и...нови и нови загадки.

Фабулата е изградена около личността на Гилфорд Лоу - герой, чиято съдба е изцяло белязана от Чудото, и който ще бъде принуден да направи жертви по пътя към новородения свят. Тайни за бъдещето на света се крият нейде из дебрите на Дарвиния. Тайни, които ще покажат по-странни места, тайни, които водят до повече въпроси и по- малко отговори.

Всеки, който обича мащабни фантастични сюжети и приключения, ще бъде задоволен от експресивността и от наситеността на събития и герои. Наличен е и сблъсъкът между две реалности, а разпънат между тях ще бъде отново Лоу. Главният герой е обрисуван като представително лице на цялото човечество - роден в края на XIX-ти в., от неговия живот и действия ще зависи съдбата на света.

Пътят към Дарвиния е открит и ако обичате адреналин, бъкащ от книжните страници, то Робърт Чарлз Уилсън ви го поднася на тепсия. Възползвайте се!

No comments:

Най-четени материали