Как да учим думи лесно

Всеки човек изгражда различни навици на запаметяване. Вероятно мнемониката, която представлява система от “Правила и прийоми за засилване на паметта и улесняване и запомняне на факти и сведения, като се използва най-много асоцияцията”* предлага най-много вариации по темата, но не се отказваме от възможността да споделим и тук няколко начина.

Когато става въпрос за думички най-лесният начин за запаметяване е когато думата се намира в някакъв контекст - контекста на разговора, на четивото, на случката или предмет, който ни вълнува най-общо казано.

“Петимен съм да те видя” получава любовно писмо младата Гергана и понеже не е чувала досега такава дума се пита дали нейният възлюбен знае какво говори. Превърта варианти на това какво точно е искал да каже, най-вероятно е нещо хубаво, но пък може и да е нещо лошо – знае ли човек? Напрежението я обхваща и тя търси помощта на близките, които разясняват значението на думата. Гергана вече е спокойна. Нейното момче няма търпение да я види.

Вероятно Гергана ще запомни думичката „петимен”, но не са всички неща на този свят  толкова интригуващи колкото споделената любов. Поради тази причина, когато Гергана стане студентка ще трябва да търси нови начини.

Пет метода да учим думи:

1. Една възможност е да четем литература, която съдържа думата. Текстове, в които тя се появява по-честичко. Но това не винаги е добра идея, защото едва ли ще тръгнем да четем книгите на всички екзистенциалисти за да научим какво означава екзистенциализъм в най-общ смисъл.

2. Друг метод да запаметим думи е като ги пишем. Поради тази причина много учители по езици карат учениците си да изписват по няколко реда с една и съща дума за да я запомнят. Три или пет реда – който има нужда от повече може да напише и 15 ако думата е много дълга и бързо изчерпва реда. Но ако не желаете да се връщате към времето на мазолите от химикалки и мастило по ръцете този метод едва ли ще ви се хареса.

3. Ако преписването на думата не ви е по вкуса можете да пробвате повтаряне на глас. Трябва да внимавате единствено да не ви хареса да си говорите сами, защото постепенно ще започнете да обсъждате разни въпроси със себе си.

4. Приятен метод е изписването на думите на картончета. От едната страна е думата, а от другата - нейното значение. Можете да ползвате картончета с различен цвят за да запаметите по-лесно. Въпреки, че този метод е много удобен при него рискувате да се заринете с картончета, които лесно се разсипват и най-често имат нужда от кутия или най-малкото ластик да се придържат на групи. Но най-неприятно е, когато започнете да ги намирате на най-разнообразни места.

5. Петият начин е най-простичък, но затова пък и най-качествен. Прочетете думата заедно с нейното значение и се съсредоточете: представете си какво отразява тя; някой човек я е измислил – защо; какво явление или предмет е било толкова важно, че да получи собствено название – цяла дума; какви хора използват тази дума и кога може да ви бъде полезна. Направете няколко пробни изречения с нея. До тук би трябвало да сте я запомнили и ако я харесвате дори можете да я вкарате в речта си.

Вие определяте начина, по който да запомните думите, които са ви любопитни. Може да пробвате всички методи едновременно, а може да измислите свой собствен – важен е разултата, който ще постигнете.

* http://philosophy.evgenidinev.com/mnemonikon/

5 comments:

Нед said...

Бих предложил и една друга идея, но не знам колко е приложима за думи от родния език. Има една пре3красна малка програмка - Interlex, която разполага с инструмент за изграждане на собствена база данни с думи и има различните тестове, които помагат да тестваш наученото. Сайта, от където може да се изтегли е:
http://www.vocab.co.uk/index.htm

сугестопедия said...

Последната техника наистина е най-ефикасна и при нея запаметяваш думата дългосрочно, един вид за винаги! Единствения проблем е, че отнема много време. Ако имате да учите по 100 думи на седмица тогава едва ли ще успеете да свържете всяка дума с нещо емоционално или да си представяте нещата. За първи път срещнах проблема със запаметяването на голям обем думи, точно когато бях от напредналите по английски език и тръгнах на частен учител. Той ни даваше по около 100 думи и не го интересуваше дали си имал време или не, беше безпощаден и това много ми помогна на самодисциплината при учене! Този метод с емоциите и представянето го прилагам, само ако наистина нещо ми е много трудно да го запомня.

курсове по английски София said...

Има толкова много техники за учене на език или на английски. Просто трябва да се изпробва и да се прецени коя е най-подходящата за съответния човек. Един може да учи само в група, а друг самостоятелно. Това си зависи от човека.

индивидуални уроци по английски език София said...

Научаването на думи е основополагащ проблем особено когато човек се сблъсква с език, който не е от групата на майчиния му. В такива моменти първоначалният речник от около 1000-2000 думи трябва да бъде натрупан за много кратко време и обикновено това се оказва предизвикателство за учащите се. Доказано е, че контекстуалното учене на думи дава много по-добри резултати, от който и да е друг метод.

Anonymous said...


---
[url=http://porno-incest.ru/]истории порно инцеста[/url]
кабель 16, кабель 2 2 5 или [url=http://xn-----8kcgidi3b3a8agrv7f.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=159013]здесь[/url][url=http://www.p-ion.ru/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=25445]здесь[/url][url=http://webhostie.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=13272]по ссылке[/url]

Най-четени материали