Трябва ли да привлека вниманието на известни автори?

Когато Толстой е публикувал първите си текстове пристига рецензия от Сибир. Заточеният за 4 години Достоевски не пропуска да отбележи, че този непознат автор е с огромен потенциал. Би било прекрасно да получите рецензия от голям автор, но това се случва рядко. Още по-рядко с такъв магнитут.

В повечето случаи вие преследвате по-известни автори, а те с притеснение ви отказват, защото е трудно да се ангажираш с всеки, който търси рецензия или подкрепа. Много често младите автори приемат това за съкрушително, а не осъзнават, че нямат нужда от оценка. Ако са убедени в това, което са написали, ако са сигурни, че казаното от тях може да достигне сърцата на хората – за какво са им рецензии.

А и винаги рискуват да получат писмо с рецензия, което не е дотам похвално. Уклончиво, любезно, но е повече като наточена секира, която само се заканва да се спусне над тях. По законите на Мърфи, обратно, ако сте получили отлична оценка от известен автор тя най-вероятно не е отпечатана никъде и още повече никъде не може да бъде намерена. И вие можете да си повтаряте наум – аз го чух, той каза така и така, но това си остава едно прекрасно лично изживяване за вас.

Но нека си зададем въпроса директно – за какво служи една оценка от по-известен автор? Първо за свидетелство, че професионалист от висок клас, човек който разбира от литература, е признал качествата на вашият труд и така вие имате възможност да се борите да станете голям писател като него. Второ неговата рецензия служи за реклама – вие ще разтръбите както можете и където можете за това признание. Много хора ще се впечатлят. Може дори да ви поканят на едно две интервюта. Може дори да отпечатат ваши творби по изданията. Значи вие имате нужда от тази резензия за да направите летящ старт. А той защо да има нужда да я дава?

И тук стои един много любопитен въпрос. Ако Достоевски не беше дал рецензия за творбата на Толстой, сега нямаше да споменаваме Достоевски като един от дълбоко прозорливите писатели забелязали потенциала на Толстой. Тоест почти всеки по-известен автор иска да изкаже своето мнение за това как се развива литературата като цяло като коментира новите автори и техните идеи. По-известните писатели правят подобни жестове – посвещават творби, пишат рецензии, подават ръка и в общи линии създават литературни митове, за които после да се говори. Което е страхотно, млади и зрели могат да си бъдат взаимно интересни и полезни.

За съжаление много често млад автор отива при по-известен свой колега без да е прочел и един ред от неговите творби. Той отива за да вземе рецензия с етикетче – някакво известно име. В този случай той би могъл да вземе рецензията от коя да е известна личност, за която знае също толкова. Грозно. Егоистично и грозно.

Понякога млад автор с даден стил иска рецензия от автор с друг стил и се получава несъответствие във вкусовете. Какво можете да очаквате? Ако пък дадете текста на автор, който неволно доближавате като стил, като концепция, рискувате да се окаже, че сте твърде близо и спрямо него нямате достатъчно отличим глас. Пак лошо. Така, че един съвет – не искайте рецензия от хора, които въобще не харесват творби като вашата и не искайте рецензия от хора, които доближавате твърде много. Няма да останете щастливи. За да избегнете такива проблеми – четете повече.

Понякога давате текст на по-опитен автор за да ви каже какво мисли, а той ви го връща целият в червени драсканици. Изхвърлени са пасажи, редактирани са изречения. А на последна страница пише нещо любезно от сорта на „Мисля, че така по-заприлича на нещо. Иначе е добро”. Има и такива ентусиасти. Разказвали са ми за такъв случай. Внимавайте да не попаднете на някой от тях. Те имат вътрешната увереност, че ви помагат и го правят от добро сърце.

Изобщо искането на рецензия е едно голямо надлъгване – за какво ви е? Нямате ли вътрешна увереност в това, което сте създали – и рецензия не може да ви спаси. Ако сте създали прекрасно произведение на изкуството хората сами ще ви открият. Вярно, ще отнеме повече време, но писателството не е за един ден. Човек живее дълги години с него. Отгледайте го с любов, не с пресметливост. – Тя е мимолетна. И ако някой сам пожелае да каже нещо за вас – ето тогава това нещо означава!

No comments:

Най-четени материали