Думите, които обичам да изкопавам от хората


Копая ги като биткойни - разни думички, които хората използват и много често сред тези думи има прекрасни малки бижута. И така последните три думички, които си улових в разговор:


Замръчкано - тази прелест има много интересен контекст. Беше използвана за нещо, което е изцапано и мърляво, затрупано от чували с минало. Но истината е, че замръчкано спокойно може да се използва, поне такова ми е усещането, и за нещо, което е забутано под тонове  ненужни и нужни неща. Замръчано и неоткриваемо. Истинско бижу.


Заплескано - ето при тази няма никакво съмнение за смисъла и единственото, което можем да кажем е, че носи определена звучност подходяща за речеви комбинации умиляващи състоянието на мръсно. Носи в себе си литота и това я прави много интересна.


Изручкам - тази красота беше използвана в контекста на нещо, което се търси и трябва да бъде намерено сред големите натрупвания от вещи. Ще го изручкам само да ми остане малко време. Допълнителният й смисъл, обаче, е че докато изручквам ще обработя едно натрупване от неща, които не са подредени и почистени. Може би в съдържателен план включва и подреждането.


И така продължавам да колекционирам и за мен е все по-интересно колкото повече си намирам. Тъй като думите навлизат в речта по свои собствени пътища винаги има хора, които вече ги използват и познават и винаги има хора, които ги чуват за пръв път. Особено думи, които се използват по-рядко. На практика това е демонстрация на това как се заражда кода и как започва да прониква през говора до където може. Ако кръга на досег на дадено понятие се разшири достатъчно тогава думата става съществена част от кода.

No comments:

Най-четени материали