Написал съм книга. Как мога да запазя правата над нея?

Авторството на един текст се установява с акта на публикуването му. Ако дадете своят труд на някого и той го публикува преди вас, де факто той става автор на книгата. Ако съществува скрупол по отношение на издателите, те нямат изгода да крадат нечия книга и това не се случва.

Има обаче други причини поради които бихме искали да запазим правата над написаното от нас преди да го публикуваме. Една от тях би могла да бъде желанието ни да пишем под псевдоним. Действително възниква въпроса у кого са правата когато публикуваме под псевдоним и няма нищо лошо в това един автор да се интересува от тези въпроси. Това показва единствено, че уважава труда, който е положил. Независимо дали книгата е най-великият бестселър на всички времена или просто книга написана от сърце за шепа хора.

Един начин е идателството да подпише с вас договор за публикуването на книгата, в който да се конституира, че вие като автор желаете книгата да бъде публикувана под определино име. Този договор би могъл да послужи при разрешаването на евентуален спор тъй като е официален документ. Но това е при случай, в който вече работите с издателството. Тоест Издателството вече се е съгласило да публикува вашата книга.

Друг начин, който е удачен при случаи при които все още не сте говорили с издателство, литературна агенция или други консултанти е заверяването на труда при нотариус. Не се налага да се притеснявате, че може да изглеждате смешен на някой. Не се налага да се обяснявате какви са вашите мотиви за тази презастраховка. За собствено спокойствие и удоволствие можете да посетите нотариус, който заверява, че вие сте автора на този текст, който му представяте.

За заверка при нотариус е необходимо да носите два екземпляра от труда. Единият остава за вас, а другият за нотариуса. Таксите се пресмятат на страница така, че се подсигурете да проверите колко ще ви струва преди да отидете. Като примерна цена може да ви поискат по левче на страница за второто копие и някаква твърда сума за първото. Ако труда ви е 300 страници може и да се замислите дали това решение е удачно във вашия случай.

Ако все пак се решите да го направите защото таите притеснение от плагиатство това е един сигурен начин и от този момент нататък можете да бъдете спокоен.

Очаквайте още идеи по този въпрос на страниците на блога.

No comments:

Най-четени материали