Книга на Ели, игрален филм

Не мога да се сдържа да не изкоментерим този филм, защото възмущението ми достига крайности. Сюжета е простичък - безпредметен екшън, в който не се случва нищо интересно. Някакъв отрязък от време в близкото бъдеще. На планетата Земя са се случили някакъв неопределен вид бедствия, вероятно война. Книгата на Ели трябва да бъде занесена в някаква библиотека при някакви хора, защото е единственото копие останало в света. Коя е книгата на Ели?

Някакви други хора искат да я вземат, защото тя е най-мощното оръжие на света - С книгата на Ели в ръце можеш да подчиниш масите. Най-голямата поанта на филма е - Коя е тази книга? Дензъл Уошингтън трябва да е взел чудесен хонорар за да участва в тази боза, както и Гари Олдман в интерес на истината. Минали са 20 години от крушението на старият свят (този, който ние познаваме днес). За 20 години всички четива на света са събрани и възстановени с изключение на книгата на Ели, от която е останало едно единствено копие! И няма как да я изкоментирам без да ви кажа коя е - Библията.

Авторите на филма се опитват да ни кажат, че най-издаваната, най-отпечатваната и най-купуваната книга в света - Библията - с тираж в милиарди копия е изчезнала и в момента ни занимават с единственото съхранено копие. За сметка на това всички останали книги - любовни романи, фантастики, исторически книги и комикси са запазени и от тях има в изобилие. По-недостоверна и глуповата идея за фантастичен сюжет не бяхме срещали.

Ако всички копия на Библията са действително унищожени, понеже те са страшно много, би трябвало да допуснем, че някой целенасочено ги събира и гори. Такъв персонаж, такава постановка не се представя във филма. Няма значение защо - книгите вече са изчезнали. Необосновано и глупаво - как се унищожават милиарди книги без целенасочено някой да го иска? И ако е толкова важна и ценна книга защо няма хиляди хора, които да са я съхранили? Ако света има потребност от нея как така съществува едно единствено копие?!

После как е възможно след крушението на старият свят библията да е най-важната книга? Получаваме продукция финансирана вероятно от църковни организации, които се опитват да ни внушат, че новият свят може да бъде построен единствено благодарение на книгата на християните. Самата вяра е нещо съвсем отделно. Познанието за грешките на старият свят, техлогоиите, уникалните достижения на мисълта, науките и изкуството в никакъв случай не отразяват най-доброто от човешката раса, не, всичко най-добро се отразява в тази книга. Фетишизирана и сведена до уръдие, оръжие, интрумент. Връщането на човека в средновековието, при това ранното, е представата на авторите за близкото бъдеще. Отгоре на това историята е разказана с високопарен тон на възхищение.

По-голяма глупост не сме чували особено в хода на 21 век, в който постиженията на човешкият ум и душа са окончателно свръх цел за големи групи от хора. Като това се случва едневременно благодарение на вярата и без вярата. В момента хората търсят крайният резултат, а не нечистоплътно сляпо възхищение и буквоядство. Днес всеки иска да изрази себе си, всеки иска да представи своят мироглед, днес повече от всякога се борим да изградим ярки индивидуалности в борба с комерсиалния свят. Днес интелигентният човек желае да вникне в истината или да усети стойността на посланието, а не думите, с които е изразено. Днес повече от всякога се стараем да уважаваме другостта - къде успешно, къде не толкова успешно се опитваме да уважаваме постиженията на човека. Авторите ни казват, че 20 годишна дълбока криза могат да ни върнат в средновековието, което е глупост и ужасяващо грозно съждение, защото вярата е нещо прекрасно, но представена така придобива грозни очертания. Една книга няма да спаси света. Ако е останало само едно копие - месията е просто един лунатик.

И дори да не сте съгласни с половината от нещата, които казваме тук по каквито и да било причини, сами ще се убедите, че историята е недоклатена. И не си струва да се гледа само защото е изградена на гърба на толкова известна книга.

Не си хабете времето с този филм. Има далеч по-богати и вълнуващи разкази и интерпретации по битието на тази книга. Може би трябва да кажем на авторите на идеята - ако ще говорите глупости за ключови книги - по добре не започвайте. Принизявате стойността им като се опитвате да ги величаете в контекста на недоизмислени сюжети.

No comments:

Най-четени материали