С каква цел издавам моята книга?

Наистина, каква е целта с която издавам книга?

a. Искам да стана известен автор
b. Искам да спечеля пари с труда си
c. Искам просто да отпечатам книгата за да остане труда ми в историята
d. Искам да я издам за личен престиж и удоволствие

Когато отговорите на този въпрос ще разберете точно към какво се стремите. Ако искате да станете известен автор тогава пред вас търговската страна на въпроса остава на заден план. Вашата цел е моксимален брой хора да получат възможност да оценят труда ви. И ако той наистина е стойностен да ви поощрят и вие да подходите към следващият си труд.

Ако вие искате да спечелите пари с труда си тогава вашатга цел е да помислите максимално точно каква е вашата аудитория. Дали тя е от деца, дали тя е ориентирана към някоя научна област, дали тя търси аудиторията на жените или пък на определена възрастова група. – Ако вие не можете да дадете отговор на този въпрос и хората няма да знаят какъв е отговорът на този въпрос. Никой не се интересува от всичко. Трябва ясно да знаете на кого говорите.

Ако искате да отпечатате книга за да остенете в историята тогава разпечатайте 50 копия, занесете 12 на Българската Национална Библиотека и останалите подарявайте на приятели. За какво ви е да хабите пари, хартия и пространство (защото ако не знаете, купчините с целия тираж най-често заемат между половин кубичен метър до над един кубичен метър та до два с по-дебелите книги – къде ще ги държите?) когато вашата цел не се нуждае от тях.

Ако искате да я издадете за личен престиж и удоволствие – отпечатайте около 600 копия и ги раздайте. Не се стискайте. Оставете си едни 50 копия за да имате и останалото раздайте на медии, на приятели, дарете на библиотеки. Забравете финансовата страна на въпроса. Не очаквайте продажби.

Вие най-вероятно ще си кажете – защо да забравям за продажбите? Нека пробвам – Пробвайте! Намерете разпространител, но сами ще се убедите, че резултатите се определят от приоритетите, на които сте заложили. Никой не се отказва от продажби, но най-често те се ограничават до критично малък брой. Това не трябва да ви разочарова. Изобщо нищо не трябва да ви разочарова – затова си поставяйте реалистични цели.

И в крайна сметка – ако трябва да бъдем честни понякога всички тези неща се събират в една точка: постепенно ставаш известен, книгите ти се продават, трупаш личен престиж и оставяш следа в писателската история; или книгите ти се продават, постепенно ставаш известен, повишава се личният ти престиж и оставяш следа; или повишава се личният ти престиж, постепенно ставаш известен, книгите ти се продават и оставяш следа.

Както и да го гледаме – в началото на пътя това са елементи, сред които някой ще доминира, но при напредване на развитието те се свързват почти неделимо в едно цяло. Всъщност си е съвсем делимо, но това е друг въпрос.

2 comments:

Anonymous said...

Много искам да издам своята книга,мисля че тииножете много ще я харесат защото аз самата сам тиин ,но нямам нито спонсор нито някои би ме одобрил.Силно желая да оставя следа в историята,а и тази книга не е нито кпирана нито прилича на която и да е било издавана до сега..... Е тарпение му е маиката

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Най-четени материали