Речник по международни отношения


Речник по международни отношения
Автор: Евгени Александров
2001 г.
465 страници

Представям ви този речник, защото от дни наред се ровя в него и не мога да повярвам, че досега не е получил от мен заслуженото внимание. Разбира се, че може да бъде прочетен като книга, защото статиите са сравнително подробни, информативни са и много добре очертават ситуацията, в която са се реализирали разгледаните събития. Но не трябва да забравяме, че избраният формат все пак е на справочен апарат и е предназначен да го ползваме като такъв.

Дипломацията и международните отношения на някои ще се видят суховати - там се говори за международни договори, съглашения, много дати и в този смисъл е напълно специализирано четиво. Но от друга страна това специализирано четиво може да се види любопитно на всеки, който харесва историята, всеки, който изпитва любопитство към организацията на международните отношения – формиране на държавни граници, икономически спогодби и международни договори от най-разнообразно естество. И като казваме това е редно да направим и уговорката, че речника не може да вкючва всичко, но е включено само онова, което според автора се явява от първостепенна важност.

Представени са ключови фигури в международните отношения – лица, които са изиграли важна роля в развитието на модерния свят, който познаваме днес. Много синтезирано и приятелски е изложена информацията, ако това би могло да бъде казано за едно справочно четиво с научен характер. Винаги ще харесвам книги, които не те принуждават да воюваш с тях за да научиш нещо ново или за да ги разбереш.

Когато срещам такива издания, защото това са срещи, беседи, си давам сметка отново и отново, че не е толкова страшно да посегнеш към нови територии на познанието. Не се ангажираш да научиш всичко, четеш за удоволствие.

No comments:

Най-четени материали