Батман: Опрощаване (Batman: Absolution) от Джон Марк Де Матейс (автор) и Брайън Ашмор (художник)

Ревю от Никола Пашов 


Свикнали сме да гледаме на комиксите за супергерои като истории за борба между доброто и злото, между въздаващите справедливост и злодеите, и обикновено да очакваме, че първите винаги ще печелят. Не е такъв случаят обаче с „Батман: Опрощаване” от автора Дж.М. Де Матейс и художника Брайън Ашмор. Творбата им всъщност е един от първите комикси, до които имах възможност да се докосна преди време. И не останах разочарован!

Действието се развива в началото на кариерата на Батман. Бомбен атентат разтърсва голямо корпоративно събитие, организирано от Брус Уейн. Умират невинни. Организатор е жена на име Дженифър Блейк, лидер на терористична организация, известна като „Децата на Мая”. Те обявяват Уейн за враг и болест за обществото. Блейк прави изявление, след което и тя, и групата изчезват безследно. Батман е обзет от ярост и в продължение на 10 години издирва Блейк под дърво и камък по света.

Творбата на Де Матейс и Ашмор не е типична дори и за хардкор феновете на Батман. Мнозина от тях не я одобриха. Тук няма да видите традиционните антагонисти като Джокера, Харли Куин, Пингвина или Гатанката. Разковничето на историята се крие в идеята за прошката, за действията, какъв става човек благодарение на тях, има ли шанс за изкупление и...може ли Прилепа да се усмири и проумее необходимостта от втори шанс, от нуждата за пречистване на душата, независимо от престъпленията, независимо от погубените невинни животи. Сюжетът има чисто криминален характер, а образите и пейзажът около тях сякаш идват от някакво безвремие или сън. Едно от нещата, които обогатяват историята е изчистеността от персонажи, наличието на разследване и умения на Батман , които не са толкова често показвани.

Историята е човешка и емоционална. Показва се, че всеки един човек може да бъде заблуден в даден етап от живота си. А заблужденията понякога водят до необратими последствия. И действително, разгръщайки страниците на произведението, човек вижда, че през цялото време има някакъв път – пътят към опрощаването на греховете...или възмездието от Демона на правдата. Ще успее ли бившата терористка Дженифър Блейк да намери своето изкупление? Или ще срещне неизбежния удар от сляпата справедливост на Прилепа? А може ли той да прощава и да излезе от сянката на гнева си? Отговорът в „Батман: Опрощение (Batman Absolution)

No comments:

Най-четени материали