Детска приказка Невлазино, Хелиана Стоичкова

В книгата се разказва историята на четири сестри Душанка, Добрянка, Златанка и Благанка. Душанка порасва разделена от сестрите си заради злодействата на лоши хора. Вече млада девойка тя е забравила за щастливият дом и причудливото и много интересно семейство, което е имала. Но бесовете на злосторниците никога не утихват и Душанка изпада в неловка ситуация. Уплашена и объркана тя тръгва през гората да търси решение и го открива. Пред нея се появяват трите й сестри, които никога не са я изпускали от поглед, но не са имали възможност да общуват с нея.

Малко по малко приказката ни въвежда в света на трите момичета, които живеят в прекрасна и прелюбопитна къща построена насред гората, която се казва "вълчи дом". Закачливите им игри, причудливият им начин на мислене и безкраят от интересни неща не оставя време на сестричките да изяснят кое е по-омагьосано. Тяхното семейство или цялото село. Но трите сестри изглеждат много самонадеяни в очите на Душанка. Те й казват, че това е история с предизвестен край и лошите ще бъдат наказани. Макар това да й се струва почти невъзможно Душанка приема помощта им и заедно отиват в селото да търсят правдата.

Освен основния сюжет по традиция в тази книга са разказани още няколко приказки и истории, които в голяма степен говорят за миналото на селото и как се е стигнало до днешният момент. Не само, но дават жокери на четирите момичета каква е истинската история и как могат да се преборят със злодеите.


Приказка за Невлазино
Доброумица на татко
Гледочуйка за Вълчи дом
Мъдренка Направи си сам
Разтайванка за празника на пълнолунието
Зборвица за ул. Уютна
Междуметница за душата
Разбулванка за трите коланчета

Приказката е в голяма степен жизнерадостна и в нея са представени също така Радостинчо и Пакостинчо. Радостинчо носи на децата усмивки и се държи забавно, когато го попитат нещо или му споделят мислите си. Не можеш да не се засмееш и денят ти няма да е същия ако не го поздравиш.

В книгата има песни и стихове, които дават на децата допълнителни и много приятни смисли.

Тази приказка има и продължение, което показва едно от приключенията на четирите сестри в Лесово усое. Толкова намагнетизиращ е техния малък, но симпатичен свят и творческите им пориви и закачки вървят ръка за ръка с приключенията им. Защото така е по-весело. И защото всички те са част от магията на село Невлазино.

No comments:

Най-четени материали