Детска приказка за вълшебната къща, Хелиана Стоичкова

Приказката за вълшебната къща е сред последните приказки на писателката Хелиана Стоичкова и сюжета е за деца над 8 годишна възраст. Вълшебствата в тази приказка въвличат децата в приключения, които са от една страна обвързани със собственото им желание да участват в нещо интересно пожелавайки си да имат една интересна лятна ваканция, но от друга страна приключенията им стават възможни, защото се сбъдват желанията на всички замесени. Делия иска животът й да се промени и да бъде част от нещо специално. Белката иска да вземе къщата на Делия, а децата искат приключения. И така действието започва с лек разговор, една приятна среща, на пръв поглед спокойно и в един момент всичко се преобръща и героите на историята са въвлечени в голямо приключение пълно с препятствия.

Приказката е специална с това, че в нея за пръв път се появява Делия, който в следващата история вече има друга съдба. Тя се превръща в едно специално същество, което взима активно участие в света на приказките. Това влизане от приказка в приказка и факта, че едни и същи образи ги виждаме на различни места прави тези приказки много приятни за четене. От една страна когато ги срещнем повторно това ни носи радост, а от друга вече ги познаваме и образите им постепенно се надграждат. Така фабулата често е свързана с други сюжети и това превръща и самите приказки в една игра на търсене на връзки, причини и следствия.

Света на тези книги става все по-богат с всяка следваща книга. Приказките в цялата поредица съдържат в себе си по-малки приказки, които имат много често отношение към основната приказка. В тази книга са включени следните приказки:

Приказка за вълшебната къща
История за първата нощ, в която бях сама в къщата
Приказка за хвърлената сянка
Приказка за каменната гора
Приказка от другата страна на действителността

Другата страна на действителността е тема, която се среща на много места в детските приказки на Хелиана Стоичкова. Светът на приказките се намира там някъде отвъд реалността, но е реален сам по себе си точно толкова колкото и света, който познаваме. Защото героите се връщат от там обогатени и с ярки спомени за всичко, което са видяли и преживяли.

Къщата в началото на приказката съвсем не изглежда вълшебна. И причината е, че точно героите, които се забъркват в голямото си приключение я превръщат във вълшебна. Начинът по който те гледат на тази къща в началото е много различен от начинът, по който гледат на нея накрая. Точно както при детските игри преди да бъде измислена напълно играта и да бъде започната жълъдите в шепата са само жълъди. В момента, вкойто започне обаче играта жълъдите се превръщат във войници, лисици и зайци. И всичко, което въображението иска да види в тях.

Вълнуващи и разнообразни са приказките в тази поредица. Те вече са над 1000 страници и през новата година предстоят да излязат от печат следващите книги от поредицата, които не само ще донесат още сюжети и още герои, но ще въвлекат и старите герои в нови неочаквани препятствия за да се забавляваме максимално с детските им номера. Защото какво друго можете да откриете в една детска книга освен типично детски решения на възникващите ситуации.

No comments:

Най-четени материали