Кратка история на равенството, Тома Пикети

Икономическите въпроси са твърде важни, за да бъдат оставени само на ограничена група специалисти и управленци. Общественото усвояване на това познание е съществено условие за промяна на властовите отношения.

Тома Пикети

* * *

Тома Пикети предлага нов поглед над историята на равенството, като проследява дългогодишното развитие на обществените различия между социалните класи. В изследванията си се опира на силното убеждение: пътят към равенството е битка, започнала отдавна, и трябва да продължи през ХХІ в., при условие че се включат всички.

"Настоящото издание предлага сравнителна история на не равенството между социалните класи в човешките обще ства. Но по-точно казано – история на равенството, защото, както ще видим по-нататък, съществува отколешно движение за по-голямо социално, икономическо и политическо равен ство.

Тук не става дума за мирна, а още по-малко за гладко про текла история. Бунтове и революции, социални битки и кризи от всякакъв характер играят главната роля в историята на ра венството – нашия предмет в книгата. Тази история е осеяна с много моменти на връщане назад и затваряне на различните групи в собствените им черупки.

Остава сигурно обаче, че поне от края на ХvІІІ в. можем да говорим за историческо движение към равенство. Светът от началото на 20-те години на ХХІ в., колкото и несправедлив да изглежда, е по-егалитарен от този през 1900 г. или петдесетте години на ХХ в., който от своя страна е по-егалитарен в сравне ние с годините около 1850 или 1780. По-точно развитието ва рира в различните периоди, както и според това за какво нера венство става дума: дали между социалните класи, определяно от юридическия статут, собствеността над средствата за про изводство, нивото на доходите, или в зависимост от образова нието, пола, националния и расово-етническия произход – все аспекти, които ще ни интересуват по-нататък. Независимо от избрания критерий обаче, в дългосрочен план изводът е един и същ: в по-голямата част от регионите и обществата на планета та, и в известна степен в световен мащаб, между 1780 и 2020 г. наблюдаваме развитие към по-голямо равенство по отношение на статута, собствеността, доходите, пола и расата."

No comments:

Най-четени материали