Матрицата 2. Очертаващите се контури на новия свят, Боян Чуков

Светът стремително се променя. Еднополюсният модел неумолимо се разпада и на хоризонта се задава многополюсният свят. Либералната когнитивна матрица продължава да губи своята позиция на хегемон: в света се зараждат бъдещите панрегиони на цивилизационна основа. Организации като БРИКС и ШОС придобиват все по-голямо трансконтинентално влияние. Войната в Украйна стана мощен катализатор на болезнените за всички народи глобални промени от началото на XXI век. Независимите политически анализи и коментари са най-добрата ваксина срещу манипулативната масова пропаганда и откровената дезинформация. Книгата „Матрицата 2“ е скромен тълковен речник за любознателния читател, който иска да осмисли настъпващите промени в реалния свят. Един сборник с публицистични текстове и интервюта за ролята на САЩ, Китай и Русия в утрешния свят – и за това какво ще се случи в Европа и България.

"След междинните избори в САЩ се появиха множество разнопосочни ко ментари. Носталгиците по соросоидното минало, което им осигуряваше личен комфорт, бяха категорични, че демократите са нанесли тежко електорал но поражение на републиканците. И обратното, привържениците на Доналд Тръмп видяха в изборните резултати от 6 ноември победа на стопанина на Белия дом с 2:1. В действителност пейзажът в САЩ е доста по-сложен от него вия емоционален и черно-бял прочит. Липсват коментари на зародилите се тен денции в неофициалния диалог или по-точно пазарлък между Доналд Тръмп и ядрото на прагматично мислещите ръководни демократи.

Ако трябва да бъдем прецизни, то в САЩ има само една партия. Да! Една-единствена партия, един хомогенен допреди две години истаблишмънт, разделен на две боричкащи се фракции. Не е случайно, че някои експерти по САЩ правят интересен аналог на американското масонство с бившата КПСС в СССР. Всяка седмица в цяла Америка масоните републиканци и демократи по време на ритуала в масонския храм се обръщат един към друг с „братко“. Но времената се променят, променят се и хората. Изведнъж братята престанаха да бъдат братя.

И така, на стартовата позиция преди 6 ноември в Камарата на представи телите демократите разполагаха със 193 конгресмени, а републиканците – с 236 представители. В Сената заседаваха 51 републиканци и 49 демократи. След 6 ноември ситуацията в Камарата на представителите се промени радикално. Демократите получиха явен превес. А в Сената републиканците потвърдиха и укрепиха своето мнозинство. Новата ситуация съществено промени обстанов ката в страната.

За да се оцени по-точно ситуацията в САЩ, може да се направи следна та аналогия. Например сравняването на Доналд Тръмп с Михаил Горбачов е абсолютно погрешно. В действителност аналог на Горби е Хилари Клинтън, а Доналд Тръмп е аналог на Борис Елцин. Погледнато исторически назад във времето е очевидно, че Хилари Клинтън разруши до основи американската по литическа система – до такава степен, че двупартийната система не може да реши въпроса за властта в САЩ. А преди можеше! На територията на САЩ днес се води гражданска война, която се разраства и придобива заплашителни размери за съвкупния американски истаблишмънт."

No comments:

Най-четени материали