Перспективата изкуствен интелект, Артур Кордон

"Независимо дали ни харесва или не, изкуственият интелект нахлува в живо та ни като буря. Някои са развълнувани от новите възможности, които тази мощна технология предлага. Други се страхуват за работните си места, очаквайки нашествието на роботите. Хората в бизнеса са объркани от шумотевицата около изкуствения интелект и се притесняват да не загубят конкурентните си предим ства. Обикновеният човек е бомбардиран от медиите с поредните „чудеса“ на тази технология, извършени някъде другаде по света, най-вече в технологичните гиган ти. Преобладава мнението, особено в страни като България, че изкуственият ин телект е много сложна и трудна за обучение материя, изискваща едва ли не супер компютри и огромни инвестиции за внедряване. Все още не се очаква в обозримо бъдеще инвазия на тази технология, особено в икономиката, каквато е реалността в развитите страни. Не се разбира в дълбочина необходимостта от масово обуче ние на кадри, които да задвижат този процес.

Една от причините за това е, че бизнесмените и дори широките научни среди у нас не са много добре запознати с огромните технически възможности и с ико номическия потенциал на изкуствения интелект. Друг проблем е, че шумотеви цата около изкуствения интелект в медиите, особено след появата на популярния продукт ChatGPT, не е подкрепена с адекватно обучение за неговата същност. В особено неблагоприятна ситуация са хората, които не владеят английски език. Както е добре известно, болшинството от източниците на знание за изкуствения интелект – литература, записани лекции, уебинари, курсове и др., са на този език. Дори самата терминология е изцяло на английски. Няколкото издадени книги по изкуствен интелект на български език разглеждат определени специфични теми, но не дават в широта съвременното състояние на тази област, а важният за бизне са приложен аспект не е засегнат изобщо.

Нараства нуждата от книга, която да запълни тази празнина, да формулира същ ността и растящата роля на изкуствения интелект в икономиката и обществото, да обясни ясно основните му принципи и различните методи, да илюстрира огромна та приложимост в бизнеса и да предложи варианти как да се навлезе в тази област.

„Перспективата изкуствен интелект“ е една от първите книги на българския па зар, която задоволява тази нужда."

No comments:

Най-четени материали