Техника за бързо четене

Бързото четене се тренира и добива като умение. Аз си признавам, че чета много бавно и това се дължи на умората от монитора на компютъра. Някога четях по 350 страници на ден, сега чета по 35. И ако книгата издевателства над мен да продължа защото е твърде интересна жертвам се и се забавлявам двойно повече.

Но когато става въпрос за нехудожествена литература има един начин за бързо "прехвърляне на текста", който се състои в провилото, че всеки абзац започва с най-важното. Следователно ако четете всяко първо изречение на абзац ще хванете най-общите очертания на съдържанието. Там където абзаците предлагат най-интересните части на книгата можете да задълбаете и да прочетете всичко, но тъкмо прескачането ще ви заведе най-бързо на най-интересните места.

Негатива на тази "техника" на четене е,  че така ще изпуснете купища интересни подробности и впоследствие ако трябва да преразкажете прочетеното ще плавате само в един малък процент на общата картина. Тази техника, обаче, е добра за припомняне на вече прочетени неща. И истината е, че за всеки човек работи различно. За някои ще е задоволителна, но при други ще доведе до пълна каша. Струва си да опитате някой път и да проверите дали би работила за вас.

Има още един негатив - някои абзаци не започват с най-важното, но първото им изречение е логичната свръзка с предишния абзац. Ако четете такава книга ще ви е действително трудно да извадите най-важното, но по-скоро ще вървите по една верига от свързки  начало - край, които е възможно да ви свърши работа, но е възможно и да се окаже загуба на време.

2 comments:

nana said...

Понякога я ползвам, но когато поискам подробно познание се налага другия метод

Anonymous said...

Здравейте!!!

Искаме да Ви поканим или Вашите приятели, познати да се включите в обучение по бързо четене.

Обучението започва на 19 юли 2011. Ще се провежда 2 пъти в седмицата, от 19 до около 20:30. Срещите планираме за понеделник и вторник (общо 10). Има възможност за допълнително договаряне на дните и часовете по време на обучението.

Обучението по БЪРЗО ЧЕТЕНЕ ще Ви помогне да се научите да четете по-бързо, но преди всичко, с много по-добро разбиране на текста. По време на курса ще Ви научим и на много други неща: концентрация, планиране, принципи на учене и др.

Обучението се провежда от вече 6 години в България. Водещи: Агниешка и Ники Димитров.

Цената на целия курс, с включени всички материали, подаръци, зала и кафе паузи е 300 лв с ДДС, за студенти и ученици предлагаме отстъпки.

Поздрави
Адеа – Център за ум и знание,

Най-четени материали