93 годишен французин покорява книжния пазар по коледа

Тази година 93 годишният френски автор Стефан Хесел организира бум на коледния пазара на книгите във Франция. Есето, което е написал, надминава всички книги по брой на продадените копия и до момента има 600 000 изчерпан тираж. Издателите и критиката очакват да прескочи милион тираж.

Книгата представлява политическо есе, което набелязва болезнени проблеми в социалното и политическото битие на Франция. Автора твърди, че французите трябва да приемат отново ценностите на френската съпротива, които са били загубени и това е причинено от възмущениението им. "Това е призив към гражданите, млади и възрастни, да поемат отговорност за  нещата в нашето общество, които не работят." Някои от набелязаните проблеми в книгата са наразстаналата пропаст между свръх богатите и свръх бедните, шокиращото отношение на Франция към нелегалните емигранти, нуждата от преустройство на свободната преса и защита на околната среда. Автора призовава към мирно и лишено от насилие въстание.

Критиците сравняват текста на Стефан Хесел с призива на Шарл Де Гол от 18 юни 1940 за сплотено мирно въстание. Намират книгата за успех, защото вдъхва надежда на хората и е написана от реален боец, а не просто от интелектуалец.

Хесел е роден в Берлин през 1917 и емигрира във Франция на седем годишна възраст. По време на нацистката окупация на Франция Хесел се присъединява към съпротивата, заловен е, измъчван е и е пратен в лагера в Бученвалд, където успява да избегне обесване. След войната помага в изработването на черновите за декларацията за човешките права и става дипломат.


Книгата стратира с тираж от 6000 копия и някои от критиците считат, че една част от успеха й се дължи на личната история на Стефан Хесел, която е достатъчно силна като разказ и посление сама по себе си.

No comments:

Най-четени материали