Голямата любов на Андре Горц - история за едно самоубийство

Андре Горц е журналист, философ, есеист, марксист и екзистенциалист. Работил е в областта на съвременната социология и политическа екология. Негов близък приятел е Сартр. Истинското му име е Герхард Хирш, но използва и псевдонима Мишел Боске.

Андре Горц остана в историята не само с трудовете си, но и с неповторимата си обич към своята спътница в живота, партньор, съпруга и личен секретар, с която извърши съвместно самоубийство на 22  септември 2007 г. Година по-рано той публикува в книга 75 страници "Писма за историята на една любов", която в момента е бестселър.

"Скоро ще бъдеш на 82, смалила си се с шест сантиметра, тежиш само 45 килограма и си все така красива, грациозна и желана". Книгата започва така: "Живеем заедно от 58 години и аз те обичам повече от всякога".

Горц се запознава с жена си шейсет години по-рано в Швейцария по време на една игра на карти. Англичанката Дорийн е приканзно красива и въпреки, че дълги години никой не подозира за стойността на това близко съжителство Горц признава, че всичките му трудове биха загубили смисъла си без нея.

Година преди самоубийството Дорийн се разболява нелечимо и започва да страда от болезнени пристъпи. Тази болест довежда до гибелта и на двамата.

"Понякога  нощем виждам силуета на един мъж, който върви след катафалка по един празен, изоставен път" - пише Горц - "Аз съм този мъж. Не искам да присъствам на кремацията ти, не искам да получа праха ти в купа."

Телата им са открити на 24 септември 2007 в спалнята им. Смъртта е причинена от смъртоносни инжекции. На масата встрани от леглото са оставени писма, бележки и текстове с подробни обяснения за техните намерения за самоубийство пред властите, роднините и приятелите им. Оставени са инструкции за погребението и желанието на двамата да бъдат кремирани и разпръснати над градините на тяхната къща.

No comments:

Най-четени материали