Български фамилни имена от турски, арабски и персийски произход

Български фамилни имена от турски, арабски и персийски произход
Автор: Турхан Расиев
188 страници
Година на издаване не е посочена

Книгата носи дълго и изчерпателно заглавие, което ни насочва много точно какво именно е нейното съдържание. Но това, което я прави много любопитна е огромното разнообразие от Фамилни имена, които най-често произлизат от думи с конкретно значение.

Само няколко примера можем да дадем: Чападжиев, Низамов, Титизов, Хърсов, Мамарчев, Бербатов - куп интересни имена. В увода не се посочва колко са на брой представените в книгата имена, а и ние не се наемаме да ги броим, но са достатъчно за да ви разнообразят, да ви дадат идеи ако се трудите над литературно произведение и ви е необходимо подобно име.

Освен това на някои места е допълнително уточнено, че Името произлиза от диалектни български форми. Разбира се, някои от имената в нея сте ги чували, други звучат по-далечни. На мен ми беше интересно.

Може да се каже, че не е много приятно това, че не става ясно от кой точно език е заетата дума. "Корназов - от курназ - хитър, лукав. " Тоест авторът не се е стремил да създаде
справочен апарат, който да ви даде езика, от който идва думата, а по-скоро е изброил имената и е дал идея за това какво означават думите, от които са създадени тези имена. Което не е малко.

No comments:

Най-четени материали