Келтски митове

Келтски митове
Автор: Джеймс Харпър
94 страници
2008 г.

Книгата изглежда, поради своят кратък обем и количества изображения на всяка страница, по-подходяща за деца. Но истината е, че ако имате желание да се запознаете с основите на келтските митове и традиции тя е чудесен събеседник. Човек може да пропусне много любопитна информация заради предубеждението, че тънките книги не са стойностни. А и като цяло се отделя по-малко време за четене. Тъкмо такъв проблем разрешава тази книга. Чете се бързо и оставя трайни впечатления.

В кратки и сбити текстове са разказани най-важните митове на келтите като са разделени на 4 групи:

Борбата за Ирландия, включваща историята за Мидир и Айдийн, децата на Лир, битката при Мойтура и Пътуването на Бран; Ълстърската хрътка и по-основните истории за Кухулин, съдбата на неговият син, пирът при Брийкру, историята на Дийрдра, смъртта на Кухулин и похищението на бика от Куули; Героите от Фиана, историята за Фин и Тара, разказ за Ъшийн и страната на младостта; митове на Уелсците, сред които сватбата на Брануен, историята на Кулхукх и Олуен, Котелът от Гундеструп и историята на принц Пууъл в отвъдния свят.

На много места в историите са замесени и Пиктите, автохонното в древността от днешна гледна точка население на британските острови. Книгата има и хронологичен показалец за развитието на келтите във времето с посочени ориентировъчни датировки на по-важни събития. Приложен е и кратък речник, който обаче не може да се похвали с особена изчерпателност или прецизно изложение на непознатите термини. А и в него са събрани твърде малко понятия, по-голямата част от които са имена. Но като цяло книгата има какво да предложи на читател незапознат с келтските митове и към това трябва да се добави, че са приложени допълнителни информации за бита и обичаите на келтите.

No comments:

Най-четени материали