История на облеклото, Надейж Лавейри-Даген и Жан-Кристоф Балуе

История на облеклото
Автори: Надейж Лавейри-Даген, Жан-Кристоф Балуе
2004 година
280 страници

“История на облеклото” е малка, но богата на информация книга съдържаща купища изображения илюстриращи описваните периоди на развитие на облеклото. В нея са разгледани: Облеклото на древността – месопотамия, Древен египет, древна гърция, древен рим, византия; Облеклото през средновековието; Облеклото от ХVІ до ХІХ век; Облеклото през ХІХ век; Облеклото през ХХ век с неговите най-известни представители. В този смисъл книгата прави един всеобхватен преглед като разглежда появяването и модифицирането на отделните елементи в облеклото.

Може би тук е мястото да кажем на най-младите дами, че подобно четиво ще хвърли повече светлина над модата, по която се увличат и ще им даде свободата да виждат отвъд модерното на деня, което би могло да бъде едно своеобразно удоволствие.

От друга страна книгата не просто разказва любопитни факти около зараждането на модните тенденции, но демонстрира как те са обвързани с културното развитие на обществата. Огледало на епохите – дрехите могат да ни разкажат много любопитни истории. Белият цвят на булчинската рокля, например, която в днешно време отбелязва едно от най-важните събития в живота на хората, е въведение на последните 150-200 години. Преди този период модерен е бил черният цвят, а в България са били наложени червени и зелени булчински рокли.

1 comment:

Anonymous said...

О, и аз я имам тази ! ;) Малка сладка книжка за обогатяване на общата култура

Най-четени материали