Речник на собствените имена

Речник на собствените имена
Автор Амели Нотомб
2006 г.
141 страници

За съжаление очакването към този роман остава неудовлетворено. Авторката поднася на вниманието ни история, която може да бъде любопитна в някои свои аспекти, но като цяло е написана на един дъх и без почивки, което явно е повлияло на качеството й. И истината е, че в това дълго изречение се съдържа почти всичко.

Това е литература, която можем да опипаме чакайки за някоя среща или возейки се в метрото. Тя не натоварва сетивата с дълбоки размисли, но напротив чете се бързо и леко като не оставя особена следа след последната страница. В интерес на истината този начин на писане е модерен и се харесва на широката аудитория, която е уморена от тежки фрази и високопарни истини. Но за един по-претенциозен вкус, който желае да опознае повече от еднозначно заявените в книгата пластове тя би била повече четиво за юноши.

Може би е редно да обърнем внимание на това, че абсурдната отключваща ситуация кореспондира до някъде на идеята за произволната истина, с която се налага да се сблъскваме всеки ден. И също така да признаем, че това може да се окаже интересно и не задължително ако бъде доведено до крайности. Но постановката е опростена прекалено много само за да ни затормози с грешните избори на персонажите и тяхната обреченост.

Сбърканите взаимоотношения и концепция за света не впечатляват толкова, колкото е било планирано. С уважение се отнасям към всяка книга и всеки автор, но “Речник на собствените имена” не изпълва моята представа за роман.

No comments:

Най-четени материали