Contemporary European Architects – Volume ІІ


Contemporary European Architects – Volume ІІ
Автори: Dirk Meyhofer, Deyan Sujic, Clemens F. Kusch
1995 година
176 страници

Книгата разглежда едни от най-нашумелите архитекти в началото на 90-те години на двайсти век: Гюнтер бениш; Марио Бота; Сантиаго Калатрава; Николас Гримшоу; Гулишен, Каирамо и Вормала; Заха Хадид; Адолф Кришаниц; Имре Маковец; Мекано; Миралес и Пиньос; Жан Нувел; Паоло Портогези; Соетерс.

Не е много приятен факта, че на широкия формат са се разпрострели доста едри и поради това малко на брой снимки, а също така и твърде кратки коментари към описаните сгради. Книгата започва с разточително експозе върху европейската архитектура на посочения период предоставена на три езика, което обхваща почти 1/3 от албума, но не може да се каже, че за този обем страници обема информация, който е изложен е достатъчен.

Снимките, разбира се, са с високо качество. Голяма част от тях на голяма страница, а има и множество, които обхващат две страници или страница и половина което не е функционално, особено за окото на специалистите, тъй като голяма част от снимката се скрива в сгъвката на книгата и двете половини е трудно да бъдат възприети. В този смисъл като че ли джобните издания с множество снимки, които са с по-малък размер, но с високо качество дават мчного повече информация и повече представа за сградите, отколокото едромащабните снимки.

No comments:

Най-четени материали