Книгите в модерния дискурс

 Говорят хората, че предстои спирането на интернет и то във фъв формата на това свободно ползване, в което го познаваме. Като всяка хипотетична теория и това буди известно съмнение и ние кимаме с глава и си казваме - това няма как да стане. Да, така е. Но истината е, че ние и за други неща сме си казвали, че това или онова няма как да стане, а то се е случвало. В рамките на дискурса, в който живеем, веднъж за винаги трябва да приемем, че всичко е възможно.


Но ако нещо подобно се случи какъв ще бъде ефекта над света на книгите? И означава ли това, че внезапно ще се повиши нуждата от тях, внезапно ще се повиши интересът. Съвсем естествено трябва да предполагаме, че отговорът ще бъде "да". Ако в един такъв нов контекст е позволено въобще да ги притежаваме. 


Антиутопично ли звучи всичко това? Че то вече се е случвало. Но ние сме оптимисти. Това, което знаем със сигурност е, че който обича книгите знае точно какво харесва и нито пускането на интернет, нито спирането му ще повлияе на отношението и потребностите. Фантастичен сюжет по Бредбъри ли ни чака или нищо няма да се промени? Очакваме да видим.

No comments:

Най-четени материали