Рафтовете за книги - размери

Когато се нанесохме в нов дом веднага домъкнах няколко кашона с книги и въпреки, че имах много желание да им намеря място това се оказа трудно. Предложиха ми да ми направят лавици и аз веднага се съгласих - какво по-хубаво от това да си създадеш специално лавици за тези прекрасни събеседници - любимите книги? Поръчахме материала и когато дойде с повишен интерес следях сглобяването. Придобиваш усещането, че специално за теб, специално за твоите книги и този уникален свят се създава малко кътче - мястото, където ще се скриеш от всички за да четеш.

Всичко беше прекрасно до момента, в който започнах да ги редя. По азбучен ред, по автори, по тематики, по жанрове - как точно? Избрах тематично редене, но веднага възникнаха проблемите. Много голяма част от тематичните речници са с формат 24-25 см. височина. А моите лавици бяха проектирани за 20 сантиметрови книги с обща височина на светлото пространство в рафта 23 см. Тези малки ужасни 1-2 сантиметра, които не стигат, ми скъсаха нервите. Енциклопедия Психология не може да стои при книгите в област Психология, не, тя трябва да стои най-отгоре при енциклопедиите и речниците. При някои книги няма проблем - енциклопедиите има логика да стоят на едно място, но когато стигнете до книга за Анимационните филми, то тя би трябвало да си стои при останалите в тази тематика, а не може да влезе в рафта. Та така - заради това недоглеждане в любимата подредена библиотека все пак цари хаос.

Затова няколко думи за размерите - обикновено за художествена литература (романи, разкази) са достатъчни 23 см. светло пространство на рафта, но по-добре е да си пуснете 25 - 26 см. Тези три сантиметра няма да уголемят библиотеката фатално много, но ако решите да размествате или да използвате рафтовете и за други книги то 99% от тях ще могат да влязат в рафта. Книгите които надхвърлят 25-26 см. са много малко на брой. Основно големи енциклопедични издания или албуми. А те обикновено стоят на едно място отделно. Когато си купувате албуми можете спокойно да предвидите специални рафтове за тях - 35-36 см са предостатъчни като височина на светло пространство. Всички албуми ще влязат в този размер. За всеки случай ако притежавате по-големи и специални книги - премерете дали това ви е достатъчно.

Относно дълбочината на рафтовете моите рафтове са дълбоки 18 см. Почти всички книги стъпват добре върху рафта без да стърчат, но има и такива, които стърчат. За да могат 99% да стъпят нормално на рафта са ви необходими около 19 - 20 см дълбочина, но това вече е въпрос на решение от ваша страна защото тези 2 сантиметра отнемат от пространството на стаята. Ако сега поръчвах рафтове щях да поискам 20 см. дълбочина. За албумите е необходима дълбочина от около 29 см тъй като най-големите стъпват на 28 см. Винаги има и по-големи албуми, но те са рядкост. На моите рафтове с албуми с дълбочина от 29 см нито един не стърчи.

Няма нищо по хубаво в една библиотека от това да се отнесете с уважение към книгите, които толкова много харесвате - направете им рафтове. Първо ще бъде по-удобно, второ ще бъде по-красиво и трето не е чак толкова скъпо. Много често ще се въведе ред, който ще придаде завършен вид на библиотеката. Няма смисъл да държите книги, до които нямате достъп - те са погребани една под друга и никога няма да ги използвате. Само събират прах и трудно се почистват. А така всички са изложени пред вас, лесно се почистват и дори изглеждат красиво.

1 comment:

Diana said...

Браво за прекрасния текст относно размерите на библиотеката! Много ми помогна при оразмеряването на моята библиотека!

Най-четени материали