Англо-американският управляващ елит, Каръл Куигли

Рядко се публикува книга, която да промени завинаги начина, по който гледаме на света около нас. След прочитането ѝ ни е трудно да си обясним как сме могли да минем без придобитите от нея знания. „Англо-американският управляващ елит“ е точно такава книга. В нея проф. Куигли представя особено важни ключове, без които политическите, икономическите и военните събития на XX в. не могат да бъдат напълно разбрани.

Докато идеята за конспиративно влияние върху световните събития е придобила достоверност не само сред екстремните среди от американския политически спектър, но и сред широката общественост, по-академично ориентираният човек е склонен да я омаловажава. Това до голяма степен се дължи на липсата на интелигентно представяне и анализ на фактите от онези, които подкрепят конспиративните теории. Трудът на проф. Куигли е напълно различен: доказателствата, които той представя, най-малкото изглеждат неопровержими, а анализът е брилянтен. Съществуването на задкулисно правителство, което налага действащия световен ред, е потвърдено с конкретни факти.

През 1891 г. в Лондон се ражда тайно общество, което определя външната политика на Британската империя, а оттам и на целия свят. Неговите създатели са известни политически фигури, но самото общество и целите му дълги години тънат в догадки и спекулации. Именно Каръл Куигли изважда на бял свят неговото съществуване и намесата му в световната история. Англо-американският управляващ елит все още реди съдбините на света; въпросът е доколко действията му са в полза на обикновените хора.

"Стипендиите „Роудс“, учредени според условията на Седмото завеща ние на Сесил Роудс, са известни на всички. Това, което не е толкова ши роко известно е, че в петте предишни завещания Роудс дарява състоянието си за създаване на тайно общество, което да се посвети на запазването и раз ширяването на Британската империя. А това, което, изглежда, не е извест но на никого, е, че тайното общество действително е създадено от Роудс и неговия главен попечител лорд Милнър и че то продължава да съществува и до днес. Разбира се, това тайно общество не е нещо детинско като Ку Клукс Клан и в него няма тайни мантии, тайни ръкостискания и тайни пароли. То не се нуждае от нищо подобно, тъй като членовете му се познават твърде добре. Вероятно в него няма клетва за опазване на тайна, нито церемония за пос вещаване. Но то съществува и провежда тайни срещи, председателствани от най-възрастния от присъстващите.

В различни периоди след 1891 г. тези сре щи са председателствани от Роудс, лорд Милнър, лорд Селборн, сър Патрик Дънкан, фелдмаршал Ян Смътс, лорд Лодиан и лорд Бранд. Те са провежда ни във всички британски доминиони, като се започне с Южна Африка около 1903 г.; на различни места в Лондон, най-вече на „Пикадили“ №175; в различ ни колежи в Оксфорд, главно в „Ол Соулс“ („Вси души“); в много извънград ски резиденции в Англия като Тринг Парк, Бликлинг Хол, Кливдън и други. В различни периоди това общество е известно като „Детската градина1 на Милнър“, „Група на Кръглата маса“, „Компанията на Роудс“, „Компанията от „Таймс“, „Групата от „Вси души“ „Кликата от Кливдън“. Всички тези названия ми се струват незадоволителни по една или друга причина, затова избрах да го наричам „Групата на Милнър“. Хората, които са използвали другите назва ния или са чували да ги използват, в повечето случаи не са знаели, че всички те се отнасят за една и съща общнос."

No comments:

Най-четени материали