Детска приказка за Яна и мечката

В тази детска приказка магическата природа се е смесила с един романтичен поглед над севта и фокуса на вниманието е в гората и любовта към красотата й. Подплашена от появяването на мечката Яна се затваря в къщата си и оставя мечката да рови в запасите й с храна. Много бързо Яна разбира, че мечката е доронамерена и просто иска да се наслаждава на вкусотиите, които са събрани в къщата. В хода на историята Яна започва да черпи мечката с допълнителни лакомства и да й разказва приказки. Неочкаваното развитие в историята ни довежда до момента, вкойто става ясно, че мечката не само разбира историите на Яна, но тя е дошла не заради лакомствата, а защото познава Яна от малко момиченце и иска да й разкаже една важна история.

Момента, вкойто Яна започва да разбира думите на мечката е много мил. Тя разбира също така, че и цялата гора й говори просто тя до този момент не е разбирала шепота, който достига до нея.

Детските приказки се превръщат в любими за децата тогава, когато им предлагат не просто разнообразен и любопитен сюжет, но и когато вътре в тях са поставени интересни за децата теми. Постоянното търсене на правилните книги за децата ни е едно голямо приключение и ние сме захранени с един богат асортимент от предложения. Но не всяка приказка извежда към децата важните поуки. Затова и подбора на приказките следва да бъде внимателен ако искаме те да вникнат в едни важни за развитието им теми.

В книгата "Яна и мечката" са включени следните детски приказки:

Приказка за Яна и мечката
Приказка на Яна за омагьосаното момче
Приказка на Яна за танцуващите самодиви
Приказка на Яна за преспата и вятъра
Приказка на мечката за съвършената гора
Приказка на мечката за падналата звезда
Приказка на мечката за пътищата
Приказка на пора за козите и зайчетата
Приказка на прилепа за спора на гарваните и свраките

Вътре в тази книга е приказката за "омагьосаното момче", която беше одобрена за създаване на Камишибай от министерство на Културата. В приказката се разказва за едно момче, което не почита природата и не се отнася с уважение. То не се опитва да взима от гората клани и сухи дървета, а изпитва живо удоволствие от това да сече здрави и силни дървета. Бащата на момчето дълго му говори, че то трябва да се научи да се отнася с уважение към гората, но момчето не се вслушва в думите му. Обидена и ядосана гората прави заклинание над момчето. Приказката е сериозна и поучителна.

Друга приказка, която се намира в тази книга е приказката на "мечката за пътищата". В нея лисицата дава задача на двете си деца да се състезават кой ще стигне пръв до реката като казва на едното лисиче да тръгне по пътя към реката, а на другото да вземе заобиколния път през гората. Едното лисиче пристига бързо, а другото лисиче се изгубва в гората и това води до неочаквани срещи с различни животни. Тази приказка е една много интересна и важна част от книгата и показва на децата, че понякога не е зъдожително да пристигнеш пръв. Много по-ценно е какво ще научиш и видиш по пътя си.

Така, че приказките в тази книга са от една страна сериозни, но от друга страна в книгата не липсват и поезията и мечтата и магическите представи за света. Как гледа на света една паднала звезда и защо всички я обичат?

No comments:

Най-четени материали