Да убиеш Левиатан, Игор Шнуренко

В новата си книга известният изследовател на изкуствения интелект Игор Шнуренко продължава да работи по темата за абсурдите на технократския детерминизъм. Авторът разглежда протичащия демонтаж на основите, върху които е изградено съвременното общество, замаскиран под лозунгите за „дигитализация“ и показва как новата масова идеология на трансхуманизма се взема на въоръжение от новосформираната прослойка на „дигитални вълци“, които неумолимо превземат подстъпите към властта.

Според Шнуренко в наши дни се води истинска война срещу свободната воля, която от хилядолетия е носител на прогреса за нашия вид. Тази война е тотална и в същото време почти невидима. Човек трудно би могъл да намери паралели в историята и още по-трудно – място, на което да се скрие от нея, защото за разлика от държавата Левиатан, описана от Хобс, Цифровият Левиатан не се примирява с национално господство и търси глобалното. Той нахлува в съзнанието на хората – същото съзнание, което днешните технократи обявяват за несъществуващо. Той изтрива умовете на хората и ги лишава от воля, превръщайки ги в добитък, докато поглъща техните знания, техния опит и дори емоции. Всеки израз на човешкото присъствие отива в колекцията на информационното чудовище, което превръща човечеството в ресурс за собствения си растеж. Хората и машините, превърнати в част от Цифровия Левиатан, образуват единен квазибиологичен организъм без ясно дефиниран център за вземане на решения, който не е нито жив, нито мъртъв.

Това в никакъв случай не е измислица, а хроника на текущите събития и единствената възможност за човечеството да избегне собственото си поражение е нулирането на Цифровия Левиатан. Само така човек може да върне свободата, която постепенно му бе отнемана през последните двеста години. И не свободата да избираме между кока-кола и пепси-кола, а онази свобода на волята и духа, която човекът ще си възвърне сам, като строши оковите и окове самия Левиатан.

Григор Сарийски

"Гуруто в сферата на изкуствения интелект Елиезер Юдков ски алармира за опасността от пълното унищожение на чове чеството при конфронтацията му със създадения от него свръх човешки разум. Ученият твърди, че не сме готови и настоява за 30-годишна пауза, като предлага драстични ограничителни мер ки от рода на въздушни бомбардировки на центровете за данни, дори с използване на ядрено оръжие. 

Всичко това трябва да ни накара сериозно да се замислим. За да вземем правилното решение е необходимо да опознаем проблема и точно в това ни помагат книгите на Игор Шнурен ко. В тях проникновено и увлекателно е поднесено изследването на генезиса и развитието на пророчески дефинирания от автора Цифров Левиатан – сложната хибридна човеко-машинна същ ност на т.нар. изкуствен интелект. 

Този единен квазибиологичен организъм възниква като ин струмент за глобален финансов контрол и управление, замислен с цел да „капитализира бъдещето“. Той използва хората, превръ щайки ги в свои инструменти. Първо чрез цифровизацията ну лира душите им, след което преподрежда телата им, като поставя в тях сензори и задвижващи механизми за събирането на инфор мация, регулиране и контрол. 

Основната опасност за Homo sapiens, разгледан като еле мент от Левиатана, се крие в наложеното от пълзящата цифро 9 Човекът в новото цифрово „време разделно“ визация изискване за непрекъснато опростяване и унификация на съставните възли на системата. В този контекст човекът е при нуден да пожертва личната си свобода, да се лиши от съзнание и свободната си воля, изцяло подчинявайки се на математичните алгоритми и санкцията на рояка."

No comments:

Най-четени материали