(Синхрония и диахрония) контекст



Вече споменахме контекста и е необходимо да кажем няколко предварителни думи. По отношение на тези два термина „синхрония” и „диахрония” се налага да направим специфична бележка още в началото на това изследване. Защото всяко изследване си поставя задачата да обхване определен периметър на изследвано поле, а при нас се появява една твърде обща рамка, която неминуемо причинява категоричен дискомфорт при тестовите анализи, които сме направили и върху които разработваме и научната си рамка. Важно е да се отбележи, че на всеки етап от разработването на този труд сме се опитвали да употребим описаните научни рамки в практически анализи, което ни даде чудесна информация къде те са успешни и до къде стигат техните възможности.
Един значителен проблем, който не може да бъде разрешен напълно е времевият отсег, който обхваща едно художествено произведение и как дискурса на това произведение се отнася към света в момента на създаването му и момента, в който се опитваме да го изследваме днес.  С какво значение е натоварена думата ”Другарю” в преброяване на дивите зайци? От гледна точка на епохата, в която е заснет филма ли трябва да го изследваме или да го разглеждаме веднъж в контекста на художествената реалност (самия филм), втори път в контекста на епохата, в която е създаден филма и трети път през нашите очи но с оглед на другите два културни дискурса. Това трипластово наблюдение може да изглежда лесно, но всъщност е почти неизпълнимо, защото ако аз мога да се справя с контекста на филма и контекста в който той се вписва днес, то настроенията и културната заквазка на периода на създаване ми е напълно чужда и аз трябва първо да уча подробно и издълбоко история за да мога да си позволя да поставям филма в контекста на периода на създаването му. Сами виждате, че интердисциплинарното има някакви граници и по никакъв начин не би могло да претендира за изчерпателност, поне не и в този случай. Мога ли да предполагам какво точно е означавала и включвала думата „Другарю” през  1986 г.? И дали не е включвала вече значението от 1991 г. Жената купува на детето си сладолед за да купи мълчанието му или защото наистина иска да го направи щастливо? Само тя може да ни каже.  Всеки един от нас ще има различна позиция по въпроса.
Подобна етимологична справка за всяка една думичка, която ще се заема да коментирам ме плаши от самото начало на това изследване. Затова ще оставим тези три плана на изследването в контекстовете за втора част.

из докторантура на Хелиана Стоичкова
"Моделиране на Уникалността - Функции на речта в изглаждането на атрактивни персонажи в българската сценаристика" 

No comments:

Най-четени материали