Невидимият пазител, автор Долорес Редондо


В страната на баските, разположена в планините между Испания и Франция злото преминава всички граници и насилствената смърт на млади момичета фокусира в себе си енергията на повествованието. Смъртта е шокираща, мизансценът е страховит.
Убийствата се случват в малкото градче Елисондо разположено на двата бряга на река Бастан в долината Бастан. Всъщност „Невидимият пазител” е книга първа от трилогията Бастан. Заглавието на книгата е код който ни нашепва за създание от баската митология.
Авторката Долорес Редондо ни въвлича в солиден микс от автентична баско-наварска култура и митология.
Инспектор Амая Саласар се движи по ръба между  реализма на ежедневието и ирационалното. Това прави повоствованието магнетично от първата до последната дума.
Главният редактор на списание Clarin  Хосе Луйс Гарсия Мартин в едно свое интервю отбелязва „В глобалния свят продължават да се ценят различията, от една страна, си приличаме все повече, но от друга, ценим все по-високо онова което ни различава.”. Тези думи добре прилягат на „Невидимия пазител”. Различността на страната на баските е видима и се изразява в много аспекти, езикът и неговата уникалност, културните традиции, митологията и ако щете дори матриархалното общество.
„Невидимият пазител” е различният криминален роман.

1 comment:

врати за пожар said...

Книгата определено изглежда като интригуващ криминален роман, дано само не граници прекалено близко с клишето...Благодаря Ви за предтавянето!

Най-четени материали