Начин за бягство от застой

Образованието може да освежи начинът на мислене. Дълго след като сме приключили с него и живота ни е оплел в ежедневната постоянно повтаряща се битийност свързана с оцеляване, плащане на сметки, добиване на екстри и задоволяване на други банални и елементарни потребности – какво стои там? Какво ни е останало освен затвърждаващите се улеи, в които влизаме и много трудно напускаме при провокация от друг човек? Промяна – това вече звучи плашещо и почти невъзможно.

И когато казваме промяна имаме предвид широк спектър от неща, които имат силата да предизвикат у нас тревога просто защото изпитваме умора от всичко. Тази умора може да бъде преборена чрез нов етап на образование, което да ни освежи, да ни накара да се чувстваме отново младежи, отново в началото на живота.

Познавам няколко дами, които на прехода между 40 и 50 започнаха да учат и всичките признават едно и също нещо – Чувствам как мозъка ми се събужда. Чувствам се като някога...

И може би има резон в това – за онези, които никога не са спирали да се образоват сигурно рязка граница няма да има, но онези, които чувстват твърде много умора могат да опитат нещо ново – нова специалност, нова област, ново поле на инетреси – защо не? Книги има всякакви – не е задължително човек да посещава университет. Вземете си книги и започнете сами – постепенно става все по-интригуващо и интересно, навлизате във все по-голяма дълбочина и пред вас се отварят нови светове.

No comments:

Най-четени материали