Най-мистериозната книга на света - Войнич

Книгата Войнич е ръчно изписан ръкопис, чието създаване е датирано от учените около 1438 година. текста на Войнич е изписан с криптиран език и до днес е останал неразчетен, въпреки, че военни разбивачи на кодове от първата и втората световна война са се опитвали да го разшифрират.  Името на автора и използвания език остават неизвестни и поради тази причина тази книга е нарочена за "най-мистериозният ръкопис в света".

Въпреки, че се оказва невъзможно текста да бъде разчетен по изображенията могат условно да бъдат отделени 6 глави - билки, астрономия, биология, космология, фармацевтика,  рецепти.

Много трудно се оказва разпознаването на посочените растения в рисунките. Само две от тях могат да бъдат оприличени на съществуващи растения. Останалите представляват смесици от листа на едно растение, свол на друго, цветове на трето и така напълно се отделят от описание но познатият от нас свят.

Книгата е кръстена Войнич на името на книжаря, който през 1912 година се сдобива с нея и пръв установява необичайното й съдържание.

No comments:

Най-четени материали