Съвремената Александрийска библиотека

Бяха необходими само 2000 години да се стигне до възстановяването на известната библиотека. Което идва да ни припомни, че е по-лесно да разрушиш отколкото да изградиш. Още повече, когато става въпрос за грандиозни по размера си начинания.

Новата библиотека в град Александрия беше открита през 2002 година и дори участва в конкурса за новите 7 чудеса на света. Идеята е да бъде възстановено древното средище за познание, където всеки да има достъп. Сградата е с разгъната площ от 40 000 кв. метра и може да приеме едновременно 3500 читатели в своите зали. Желаната информация може да бъде получена веднага на дискове и хартиен носител.

Библиотеката си поставя следните цели:
* да бъде прозорец на света към Египет
* да бъде прозорец на Египет към света
* да бъде институция на новият дигитален свят
* да бъде център за образование, толерантност, диалог и разбирателство

Това е част от мисията на създаделите на библиотеката. Сградата е построена за 12 години и с формата си символизира Слънцето, което е било знак на древен Египет. Ако трябва да бъдем честни формата на сградата е твърде модерна за силната връзка, с която е натоварена с древността. Но в този си формат тя може да съхранява милиони книги. Освен тях библиотеката ще съдържа:

- Шест специализирани библиотеки
- Интернет архив
- Четири музея
- Планетариум
- Виста
- Осем академични изследователски центъра
- Петнайсет постоянни изложби
- Пет арт галерии
- Конферентен център
- Форум

No comments:

Най-четени материали