Философски новели


Философски новели
Автор: Волтер
1983 г.
500 страници

Мосю Волтер ни предлага да се запознаем с невероятните приключения на Кандид и много други персонажи. Историите са белязани от духа на пътешестването, търсенето на собственото място и опознаването на света и това е само част от нещата, които могат да се кажат за новелите.

От една страна това е проза, която ни забавлява успешно и се чете лесно. А от друга страна дава информация за идеите на Волтер. Много е забавен факта, че мосю Волтер нарича прусите „Българи” и за момент може да изпаднете в чудене за произхода на неговите чувства към българите, но благодарение на любезните бележки под линия става ясно, че всичко е следствие от някаква странна гледна точка на Волтер или най-вероятно негово заблуждение.

Философските новели са интересна проза със закачливо на места съдържание, най-често вървящи в посоки обслужващи причудливи идеи за действията на Кандид и останалите персонажи. И макар на пръв поглед някои неща да изглеждат случайни, то действите винаги достига до някакво средоточие на по-значима идея.

No comments:

Най-четени материали