Физиогномика, Аристотел

Физиогномика
Автор: Аристотел
1998 г.
80 страници

Представям ви едно от изданията на “Физиогномика” на Аристотел макар за това произведение широко да се говори, че не е писано от него. Ако трябва да сме честни в това доста популярно съмнение има и доза логика.

Физиогномиката разглежда чертите на характера с оглед на чертите и формите на лицето и тялото. А това е от областта на Теофраст и се появява в неговите Характери изведено до симпатична и жизнерадостна проза. Къде е истината ние не можем да кажем, но със сигурност книгата е много любопитна. На места културните различия могат да ни подразнят, на места да ни разсмеят, но сърцевината на книгата предлага съждения за човешките нрави, които са популярни и днес и е факт, че културният фонд не е допълнил особено много (за грубо казано 2000 години) написаното през античността в Гърция.

Разбира се в книгата всичко, което е мъжко е добро, а всичко, което е женско е низко, некрасиво, несъвършено, лъжливо, измамно и така нататък. Това е повече от нормално, тъй като е белязано от времето, в което е писано.

1 comment:

Пътева said...

Здравейте!
Бихте ли ми припомнили какво се говореше във 'Физиономика' за рижавия човек?

Най-четени материали