Въведение към Рембранд, Кенет Кларк

Въведение към Рембранд
Автор: Кенет Кларк
176 страници
2006


Това, което прозира от тази книга е безкрайната привързаност на Кенет Кларк към Рембранд като творец. Оказва се, че познаването на творбите на автор, който е създал толкова много произведения не е достатъчно за да бъде разбран и търкуван и всъщност книгата е плод на повече от 30 години изучаване и влечение, тъй като Рембранд е един от титаните в изобразителното изкуство.

От друга страна, разказвайки за живота му Кенет Кларк игнорира присъствието на жените, което е абсурдно на фона на това, че те присъстват много в картините на Рембранд.

Книгата представлява изключителна ценност и е прелюбопитно четиво тъй като автора не просто се е докоснал до документи за Ребранд, но самият Кенет Кларк е културен носител на познанието за световното развитие на изкуството в неговите традиции и е очевидно, че в своите анализи той се подпира на това познание.

Четивото е леко поднесено и освен това са представени, както никъде другаде, автопортретите на Рембранд. Изследването е базирано частично над тях, защото през целия си живот Рембранд е правил автопортрети и това са информационни носители за това как се е чувствал, как е живял, как е остарял, как се е разболял и как е приключил твърческият му път.

No comments:

Най-четени материали