Норвежки митове, Реймънд Иън Пейдж

Норвежки митове
Автор: Реймънд Иън Пейдж
1997 г.
110 страници

рецензия Хелиана Стоичкова

Авторът на тази скромна по обем книга ни представя ситуацията, в която норвежките митове са запазени през вековете от 1000-та година насам. Краткостта, обаче, не влияе на съдържателността на текста. Неравният път на новежките митове и легенди до наши дни е разгледан в светлината на все по-настъпващото около 1100-та година влияние на християнството на скандинавския полуостров причинило според автора загубата на количества легенди и митове.

Очертани са също така източниците, от които са събирани парчета информация за да получим сегашните митове и легенди на Норвегия. Но тази изследователска дейност не изчерпва книгата. Тя ни представя последователно най-важните сред норвежките божества с някакво количество митове и легенди обрисуващи основните им качества и характеристики.

Боговете на Викингите не са забравени макар за тях да не се знае колкото за гръцките божества. Въпреки това книгата ни оставя с едно неприятно усещане за загуба на богати културни пластове, които щяха да са също толкова любопитни и ценени днес. Богът Тор, Локи, Один, Балдер както и много други можеха да са част от речта и по-добре застъпени в поетиката чрез кенингите – термин представен от автора и рядко срещан.

No comments:

Най-четени материали