Кратка история на световната драматургия, Юлиян Вучков

Кратка история на световната драматургия
Автор: Юлиян Вучков
1998 година
590 страници

За тази книга могат да се кажат доста неща. На първо място в нея са разгледани много на брой драматурзи от цял свят. За всеки са посочени основните черти на творчеството, най-ивестни произведения и допълнителни информации за времето, в което е работил автора. Книгата е разделена на части, които разглеждат съответно драматургията като: Антична; средновековна; класицизъм; романтизъм; символизъм; автрийска; английска; белгийска; бразилска; българска; испанска; италианска; немска; норвежка; полска; румънска; руска; сръбска; сащ; френска; чешка; шведска; швейцарска; Юар; японска; драматургия на абсурда; австралийска; датска; китайска; турска; унгарска.

Огромното предимство е широката палитра, лекият недостатък е неравномерността в представянето на различните държави. За Русия са представени 13 автора, за Франция 14, но за Бразилия, Белгия, Сърбия, Румъния и други - само по един драматург. За да бъдем честни, трябва да признаем, че едва последните няколко години се възобнови бурно издаването на драматургия и ако да трябва книгата да се допълни сега сигурно вече може да стане два, три пъти по-голяма. Можем да се надяваме автора да обмисли подобно начинание.

Достойнствата й са неоспорими като справочен апарат и добра база като изходна точка за едно по-задълбочено изследване, което всеки може да направи като продължение. Не е за пренебрегване критиката, която е възможно да получи от тесните специалисти за недостатъчна изчерпателност на споменати произведения, но от друга страна едно изследване не може да си постави за цел да каже всичко.

Определено може да бъде полезна на всеки, който желае да научи повече за драматурзите и при това с едно приятно и разбираемо изложение, което е модерно и високо ценено.

No comments:

Най-четени материали