Исторически капитализъм, Имануел Уолърстийн

В тази кратка, но много четивна книга майсторът на теорията на световните системи Имануел Уолърстийн представя сбита анатомия на капитализма през последните петстотин години. Отчитайки начина, по който капитализмът се е променял и еволюирал през вековете, и какво се е запазило за постоянно, той очертава основните му характеристики. Особено внимание обръща на появата и развитието на световния пазар и на пазара на труда; Уолърстийн твърди, че капитализмът е довел до обедняване на страните от Глобалния юг. Докато те остават в рамките на световния капитализъм, заключава Уолърстийн, икономическите и социалните проблеми на развиващите се страни ще останат нерешени.

Книгата „Исторически капитализъм“, публикувана тук с придружаващото есе „Капиталистическата цивилизация“, е сбит, завладяващ наръчник за начинаещи и една от най-провокиращите и влиятелни оценки на капитализма като световноисторически начин на производство.

"Смятах, че за капитализма е написано много от марксис ти и други представители на политическата левица, но че по вечето от тези книги страдат от няколко недостатъка. Някои бяха по същество логико-дедуктивни анализи, изхождащи от дефинициите за това, което се смяташе, че е капитализмът по същест во, и след това разглеждащи докъде се е развил на раз лични места и по различно време. Други се концентрираха върху предполагаемите големи трансформации на капиталис тическата система в някакъв скорошен момент и в тях целият по-ранен етап служеше като митологизиран фон, върху който да се представи емпиричната реалност на настоящето.

Това, което ми се струваше неотложно – мисия, на която в известна степен са посветени всички мои последни трудове, беше да представя капитализма като историческа система през цялата му история и в конкретната му уникална реалност. За това си поставих задачата да опиша тази реалност, да очертая точно какво постоянно се променя и какво изобщо не се е про * Френски философ, автор, преподавател и икономист, роден през 1952 г.

Вярвам, подобно на много други, че тази реалност е едно интегрирано цяло. Но мнозина, които отстояват тази гледна точка, я защитават, като атакуват други заради техния пред полагаем „икономизъм“* или заради културния им „идеали зъм“, или заради прекаленото им наблягане на политически „волунтаристични“** фактори. Подобни критици сякаш неми нуемо, заради същността си, стигат до извършване на проти воположния грях на този, който атакуват. Затова се опитах да представя доста просто и ясно цялостната интегрирана реал ност, като разгледам последователно нейните проявления на икономическата, политическата и културно-идеологическата арена.

Малко след като принципно се съгласих да напиша тази книга, получих покана да изнеса поредица от лекции в катедра та по политически науки на Хавайския университет. Възполз вах се от възможността да напиша книгата въз основа на тези лекции, изнесени през пролетта на 1982 г. Първата версия на първите три глави беше представена на Хаваите и аз съм бла годарен на моята оживена публика за многото ѝ коментари и критики, които ми позволиха значително да подобря презента цията си.

Едно от подобренията, които направих, беше да добавя четвърта глава. В хода на лекциите осъзнах, че в изложението ми има един съществен проблем: огромната скрита сила на вя рата в неизбежния прогрес. Осъзнах също така, че тази вяра опорочава разбирането ни за реалните исторически алтерна тиви пред нас. Затова реших да атакувам този казус директно."

No comments:

Най-четени материали