Приказки за деца, Емили и непослушният Пухчо, Хелиана Стоичкова

Приказката разказва историята на непослушното коте Пухчо, което поема на път в търсене на отговори. Той има няколко основни въпроса и те са свързани с това къде е неговото място, какво има там някъде в големия широк свят и какво наистина иска. Приказката е забавна, жизнерадостна и ще ви изненада както със свежото чувство за хумор така и с приятните истории, които са вписани вътре в нея.

Книгата съдържа общо 8 приказки като всички те са вписани в основната история. И както в матрьошката са вписани по-малки фигури така и тук в основната история са вписани многобройните разкази и случки, които правят приказката много интересна за четене. Това не е обикновена приказка. Това, което Хелиана Стоичкова ни предлага е един свят от преплетени, понякога засичащи се и много интригуващи истории за децата.

Приказка за Емили и непослушният Пухчо
Приказка на плъха за гълъба художник
Приказка на петела за коня и магарето
Приказка на кучето за калинката актриса
Приказка на кучето за паяка и телевизора
Приказка на кучето за обиденото дете
Приказка на тигъра за маймуните
Приказка за кончето

Малкото палаво коте Пухчо поема на своето приключение и тук трябва да се посочат няколко забавни момента, които ще зарадват освен децата така и възрастните. Когато Котето среща плъха го заварва да се взира в един часовник. Това е устройство за чакане, обяснява Пухчо на плъха. С това устройство хората отмерват чакането до времето, в което трябва да направят някакви неща. Плъха е ужасно разочарован и хвърля часовника. Каква безполезна вещ!

Друго, което ще се хареса и на възрастните е един чаровен момент, в който плъха завежда котето Пухчо на полето да гони мишки. Пухчо се спуска да гони, а мишките се събират около плъха. Братовчеде, това твоята котка ли е? Всички те сядат острани на пътя и гледат как Пухчо гони едно единствено мишле. Даже го окуражават и му подсказват. По този начин книгата е весела, ведра и дори моментите, които са сериозни отново оставят едно ведро настроение.

Няма да разказвам за всички приключения на Пухчо, но отделните приказки вътре също са инересни. На края Пухчо се завръща у дома при Емили вече пораснал и много поумнял. Приказката има положителен и много сърцат край.

Илюстрациите вътре в книгата са черно бели. Тази поредица е характерна с това, че е създадена за четене, а не за разглеждане. Илюстрациите вътре в нея колкото и да са красиви имат за цел само да напомнят, че това е детска книга. Те дават някои отправни точки кой как изглежда само за да подканят децата да се впуснат в приключението, но най-ценното им качество е, че разказват историите основно през думите.

Модерна и много закачлива е приказката за Гълъба художник, която се намира в тази книга. Детските приказки са място, където причудливите действия на героите успяват да ни забавляват и да поставят въпроси пред нас.Малкият читател ще види от приказката за гълъба, че не е необходимо да имитираш другите за да бъдеш интересно. ННеобходимо е да бъдеш себе си и да правиш неата, които ти харесват, а онези, които имат очи за твоята стойнсто сами ще дойдат. Такива са всички приказки, те демонстрират както моментите на перчене така и моментите, в които се появяват истинските стойности. Ако седнете да наприте по-дълбок и пространен анализ на отделните приказки както и на цялата книга ще видите, че стойността й от забавно развлекателна гледна точка е явна, но вътре в нея има заложени неща, които са много ценни за децата. И това се появява отново и отново във ввсички детски книги на Хелиана Стоичкова.

Така, че книгата ще се хареса на малкият читател. Модерна е, но най-важното нещо в нея както и в цялата колекция е постоянното представяне на съждения от класическият морал, с който децата е хубаво да отрастват.

No comments:

Най-четени материали