Диалект



Диалектът се изучава от науката диалектология. Той е разновидност на езика, която има собствено обособени езикови елементи и особености, които го отличават от книжовния език. Съществуването на диалектен език става възможно единствено в контекста на книжовния език. Според това как и къде са разпространени диалектите се делят на териториални и социални.
            Териториалните диалекти са географски обособени като видоизменено спрямо книжовният език средство за общуване. Някои диалекти са по-далечни от други по отношение на книжовният език, но е погрешно да се счита, че употребата им е проява на лош вкус или неграмотност. Напротив голяма част от лексиката в тези диалекти е безкрайно интересна и може да бъде претворена по изключителен начин особено в едно художествено произведение. Това, че дадена група избира да говори по различен начин не означава задължително, че не познава книжовния език. И още нещо ако представяме персонаж, който съществува в своя собствена действителност защо трябва да обедняваме натюрела му като извадим от речника му изключителни и интересни лексикални обекти. Само речника на занаятчийските термини от троянския край наброява 4593 думи описващи в подробности богатият занаятчийски опит през възраждането на населението от тази област. Това лексикално богатство не трябва да бъде пренебрегнвано. Приемаме толкова много нови думи идващи от цял свят а не искаме да познаваме собственият си културен фонд. Може да се каже, че употребата на книжовния език е самоцел на една тясна група от хора, които по този начин оформят собствен езиков елит. Това също може да бъде приложено тогава, когато се явява вярно за персонажа.
            Когато представители на две различни диалектни групи могат да се разберат при положение, че всеки говори по собствен начин определяме техните говори като диалекти на един и същ език. Когато обаче представители говорят на собствен диалект и не могат да се разберат въпреки общи черти на езиковите системи, които използват говорим за родствени езици

из докторантура на Хелиана Стоичкова
"Моделиране на Уникалността - Функции на речта в изглаждането на атрактивни персонажи в българската сценаристика" 

No comments:

Най-четени материали