Излиза "Завети и предателства" на Милан Кундера

Излиза много любопитно заглавие на чешкия писател Милан Кундера "Завети и предателства". Книгата представлява есе, разработено в девет части, които проправят паралели между литературата и музиката. Книгата е наградена от Обществото на Американските Композитори за "Най-добра книга за музика". В нея е направен преглед на развитието на романа като сред разгледаните автори са Кафка, Рабле, Толстой, Тамас Ман и Ницше.

Може би съвсем не е случаен избора на темата на тази книга поради богатият личен опит на Кундера и в двете области на изкуството. На 20 годишна възраст Кундера активно изучава Музикология, Музикална композиция и свири на пиано. Баща му Лудвик Кундера е известен музиколог, пианист и ръководител на Музикалната Академия "Яначек" в Бърно. Това ни кара да очакваме едно много задълбочено и добре премислено изследване.   

Кундера е известен на широката публика с няколко творби, сред които са "Непосилната лекота на битието", "Изкуството на романа", "Незнанието" и "Шегата". Шегата е филмирана през 1968 от режисьора Яромил Иреш.

No comments:

Най-четени материали