Излезе нова книга на Стайнбек

Излезе от печат романа на Джон Стайнбек „Гроздовете на гнева“, който е отличен с награда на Пулицър за художествена литература през 1940 г.
Книгата е 432 стр. и е превод на Венцислав К. Венков.

Действието се развива по време на голямата депресия и се занимава със семействата, които са принудени да напуснат земите си заради нарастващото влияние на индустриализацията както и на известните по това време пясъчни бури отговорни за пълното съсипване на посевите им. В нея са засегнати теми като подтисничеството, глада, ниско платения труд и други социални и лични  проблеми, с които обществото е трябвало да се бори по време на депресията.

Когато започва романа Стайнбек пише "Исках да засрамя алчните копелета, които са виновни за това" (голямата депресия и последиците от нея).

Когато излиза през 1939 книгата предизвиква фурор и става значима на нанционално ниво. Граждани горят копия по улиците, критиката не спира да говори, но най-важното от всичко е това, че активно се чете. Адаптирана версия на романа е играна на Бродуей, а през 1940 се появява филмирана адаптация, в която участва Хенри Фонда.

Струва си да се потопите в уникалния свят на Стайнбек. Аз смятам да направя точно това и вече я чета.

No comments:

Най-четени материали