Джон льо Каре „Най-търсеният човек“

Излезе нова книга на Джон Лъо Каре „Най-търсеният човек“ и като се зачитам в текста виждам един много жив език, много описателен и въвличащ. Очаква ме историята на Иса - странен чеченски младеж с тайни милиони в сметка, неясно минало и нестабилно психическо състояние. Защо човек като него не може да остане незабелязан в дните след 11 септември и защо германската полиция тръгва по петите му. Какво общо имат с него Британските тайни служби и ЦРУ?

Джон льо Каре създава портрет на съвременния свят, който се е отърсил от заплахата на Студената война, за да попадне в друга – тази на Войната срещу терора. Една война, в която службите по сигурността не си сътрудничат, а се борят за надмощие, като често потъпкват човешките права в името на различни политически интереси.

"Най-търсеният човек" е предпоследният роман на Джон льо Каре и първият от дълго време насам, в който действието отново се развива в Европа след 11-ти септември 2001. До момента Джон льо Каре е написал 22 романа, отличени с престижни литературни награди като "Едгар" и "Джеймс Тейт Блек Мемориъл", а по негови произведения и сценарии са заснети 2 телевизионни сериала и 12 филма. В романа си той поставя въпросите за стойността на човешкия живот и личната неприкосновеностт на човека.

1 comment:

nana said...

Не се крия.Тук съм .

Най-четени материали