Енид Блитон и забранените детски книги

Англичанката Енид Блитон е автор на над 600 заглавия. Първата си книга публикува на 25 годишна възраст. Живяла в периода 1897 - 1968 г. Пише детски приказки и истории.

През 50-те и 60-те години на двайсти век книгите на Енид Блитон предизвикват критиката и библиотекарите, които налагат ограничения над четенето на историите й с обвинението, че текстовете са изпълнени с "беден речник". Основен мотив зад тези забрани е страха, че нейните книги отклоняват вниманието на децата от "великите литературни творения".  Но тази акция вместо да възпре интереса към книгите й предизвиква още по-голямо търсене и продажбите се повишават.

Има реакция и срещу един от персонажите на Блитон - Ноди, който според критиците е "най-егоцентричният и безрадостен" персонаж в английската художествена литература. Обвиняват я също в расизъм и сексизъм. Пускат се слухове, че тя не пише сама творбите си, но призрачни автори ги пишат вместо нея.

През 90-те години на двайсти век 30 години след нейната смърт около 300 нейни заглавия продължават да се печатат независимо от опитите на критиката да я срине.

No comments:

Най-четени материали