Тabula rasa - произход на термина

"Тabula rasa" се появява на много места в античноста, но по-забележителни остават текстовете на Аристотел. В тях той говори за ума на човека като табула раса - чист с появяването си, неук и само благодарение на науката този табула раса може да достигне разума. Средновековните учени и зиследователи оставят тази тема в сянка докато през 11 век персийският философ Авицена (Ибн Сина) ги развива допълнително със забележителна прозорливост.

Терминът "tabula" произлиза от восъчните плочки, на които римляните са водили своите ежедневни сметки. Тези плочки са използвани и през средновековието. Плочката е била дървена плоскост с покритие от восък, върху което се е пишело чрез издълбаване във восъка. Тези дъски са били съединявани и така са ставали малки книги с по няколко страници. Надписите са изтривани като восъчното покритие е нагрявано до 50 градуса. Върху тези страници се е пишело със Стилус - предмет относително заострен от единия край. В другия край понякога се е слагала пластина, с която да се изтрива чрез премахване на слой от восъка. Терминът "tabula rasa" - означава чиста дъска, все още неизписана.

"Тabula rasa" е термин събудил любопитство в голям брой мислители. Много често анализи и предположения, опити за защита и на отхвърляне на различни позиции се появяват и в литературата. Ако тази тема ви е любопитна можете да прочетете повече за дискусиите на тема "емпиризъм или биогенетизъм".

No comments:

Най-четени материали