Химия за 9 клас

Миналия месец отделих няколко вечери на учебник за 9 клас по Химия. Минах няколко урока даже с доста жив интерес. Много интересни ми бяха термоядреният синтез и ядреният разпад и макар, че това са неща, които всички сме учили се оказа, че не ги помня. Някой би казал сега, че за да четеш се иска и някаква хигиена на четенето - може би има неща, които са малко излишни, които дори да добавят познание трудно ще влазат в употреба. Най-елементарният и буквален пример е това, че дори на мен да ми е интересен термоядреният синтез никой сред моите приятели не се интересува от това. Спинове, валентности, молекулярна маса, алфа, бета гама лъчения... Пробвах темата и получих три коментара "Кво!?!", "Стига бе, кво четеш...", "Кви са тия глупости?". Някак не се вписва сред приятните разговори.

Един ден питах свой приятел, на който майка му е учителка по химия - "Моля те, питай майка ти защо протия е естественото състояние на водорода." А той избухна в смях. "Как може да ги четеш тия работи?" Да си призная, така и не получих отговор. А и пусти учебник е написан като за ученици - има неща, които не са обяснени. Но зная какво ще ми кажат - върни се в 7 клас и го прочети там. И може би ще го направя. Една много голяма част от нашия живот се влияе от химията и физиката. Ядрените процесори, хранителните добавки, генното модифициране, нитратите, всички химични и физични свойства на веществата и съединенията - органична и неорганична химия, Какво се случва със слънцето, какво става с веществата, радиацията и т.н. - списъкът е безкраен. Как се стига до това да ползвате електричество ежесекундно и едно много голямо перо - овкусителите и ароматизаторите, едно още по-голямо перо - петрола и производните продукти. Свойства на силиция и моят любим протий. И къде се намира "елегантната вселена" в тази система от познание? Всъщност така погледнато е много интересна. И въобще не е трудна. Какъв е феномена на удълженият ден - вече не помня дали беше през двайсти век или през деветнайсти, но в дванайсет часа през нощта в Лондон са чели вестници на естествена светлина. Физика и химия - страхотни са.

И за да стане още по-забавно си взех речник по електротехника. Не, че връзвам достатъчно добре, но вярвам, че ще започне по малко да се изяснява.

No comments:

Най-четени материали