Лексикон на китайските символи, Волфрам Еберхард

Лексикон на китайските символи
Автор: Волфрам Еберхард
530 страници
2005 г.

Авторът на тази книга е роден през 1909 г, а през 1939 защитава докторската си дисертация върху космогонията от времето на династия Хан.

Този труд е плод на години изследователска дейност и освен, че е прекрасен информационен носител е написан с изключително топло отношение към историята на Китай, неговата култура и народ.

По приятен начин авторът не потапя в символния език на китайците и ни запознава с културен феномен относително далечен на нас европейците. Всеки един символ завоалиран, иносказателен и носи информация на много нива.

Подобни изследвания на китайските символи са правени и преди него, но с пълно отсъствие на сексуалния елемент в тях докато в този лексикон на китайските символи този аспект е представен.

Друго достойнство на книгатае, че са представени символи, които са все още жизнени или поне все още биват разбирани като такива. Лексикона може да бъде използван като справочна литература и в същото време е прелюбопитен защото ни дава шанс да се докоснем до непознат светоглед, начин на общуване и отношение към човешкото същество.

No comments:

Най-четени материали