Имперски амбиции, Ноам Чомски

Имперски амбиции
Автор: Ноам Чомски
190 страници

“Имперски амбиции” е книга разглеждаща с пиперлив тон външната и вътрешната политика на САЩ. В нея са дадени като примери пикантни подробности от проведените през последното педесетилетие войни и политика на САЩ, за които авторът разказва от свои наблюдения и информация събрана през годините. Вероятно не можем да се доверяваме напълно на текста, но от друга страна той обогатява представата за положението, в което се намира светът днес и в частност Америка.

Образованието, здравеопазването – това са все въпроси, които са модерна тема за критика от голям брой автори на книги и други творци и журналисти. Известни на цял свят станаха филмите на Майкъл Муур – “СИКО” и “9/11 по Фаренхайт”. Появи се и последният филм на Робър Редфорд, в който журналистката (изиграна от Мерил Стрийп) водеща интервю със сенатор (Том Круз) в прав текст зададе въпроса (приблизително) - Какво стана с Америка? Преди шест години целият свят ни съчувстваше за 9/11. Сега престижът на Америка е почти на дъното.

Книгата е увлекателна и написана под формата на интервюта с Дейвид Барсамян. Изказът е простичък и текста е бързо четиво.

No comments:

Най-четени материали